Mérni a mérhetetlent

Mindig eszembe jut, hogy mennyire fontos lehet az a jelen pillanatban láthatatlan pedagógusi tevékenység is, aminek eredménye a távoli jövőben talán még jelentősösebb eredményeket hoz, mint jelenleg egy első helyezés. Ezt nem tudjuk mérni. Talán ismeretlenül jelenik meg egyszer a távoli jövőben. Tetten érni csupán a mában lehet mégis egy-egy sors fontos döntései kapcsán, visszafelé elemezve az életutat. S talán egy jelentős pozitív döntésben, ami akár sok embert is érinthet, tetten érhető egy-egy mozzanat, ami a művészeti oktatás/ nevelés hatására vezethető vissza.

Egy gyermek személyisége rendkívül összetett. Relatíve szerencsések azok, akiknek jó adottságaik vannak. Ebben nem csak a művészeti tárgyhoz kapcsolódó adottságok a fontosak (pl. jó hallás, jó ritmusérzék, arányérzék, a lazaság), hanem a koncentrációképesség, kitartás, a pozitív motivációk is.

Növendékeink 80%-át teszik ki azok, akik ugyan nem lesznek verseny győztesek, de a művészetoktatás segítségével lehetőséget kapnak arra, hogy életüket pozitív irányba fordíthassák. A művészetek tanulása során hamar kiderül, hogy a legtöbb gyermek valamilyen testi, – legyen az akár egy kéz vagy ujj-merevség, vagy gerinc, – láb vagy tartásbeli merevséggel kezdi nálunk tanulmányait. Ezek a gátlások gyakran lelki gátlásokkal, problémákkal társulnak. Az a csodálatos, hogy a gátlások feloldása, s egyben a lelki problémák feloldása a művészeti tevékenység során eredményesebben történik, mint bármi más által. Ez az egyik legfontosabb pedagógiai célunk, lehetőségünk. Lehet, hogy a merevség először lelki úton mutatja meg magát. Ilyen pl. a szereplési pánik, az átlagosnál nagyobb izgalom, a lemerevedés. Ennek feloldása, ha végiggondoljuk a következményeket óriási jelentőségű, ami a köznapi életre is nagy hatással van. A sikeres feloldás azonnal visszajelzést ad növendékeinknek. Rendkívüli módon megnő a teljesítmény, fokozódik a motiváció. Erről tanúskodnak azok a növendékeink, akik végigjárják a 12 évfolyamot, akár több tárgyat is kipróbálnak, vagy akár az érettségi évében is tisztességgel elvégzik a tananyagot. Ezek a növendékek érzik, tapasztalják a művészeti tárgyak tanulásának fontosságát. Tapasztalják azt, nemhogy hátráltatja, de inkább segíti őket a művészeti tárgyak művelése a közismereti tárgyak tanulásában, a vizsgákban.

Nagykanizsa, 2018.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük